Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet als hij de uitlevering van de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. toestaat, bij de Amerikanen afdwingen dat de verdachte niet wordt overgeplaatst naar Guantanamo Bay. Dat schrijft advocaat André Seebregts dinsdag in een brief aan de verantwoordelijk bewindsman.

Aanslagen op militairen in Afghanistan

De VS willen K. vervolgen voor het beramen van aanslagen op militairen in Afghanistan. Dat zou hij in opdracht van terreurorganisatie al-Qaeda hebben gedaan. K. zit vast in Nederland in afwachting van zijn uitlevering aan de VS. Daarvoor moet Opstelten groen licht geven, nadat eerder de rechtbank en de Hoge Raad daartegen geen bezwaren hadden gezien.

Militaire gevangenis Guantanamo Bay

Seebregts zette dinsdag in de brief uiteen waarom een uitlevering volgens hem moet worden geweigerd. De advocaat zegt dat de kans dat K. naar de omstreden militaire gevangenis Guantanamo Bay op Cuba moet, groeit als Mitt Romney de presidentsverkiezingen later dit jaar wint. ”Hij heeft in 2007 laten weten van mening te zijn dat de hoeveelheid gedetineerden op Guantanamo Bay verdubbeld diende te worden.”

Militaire commissie

Volgens Seebregts heeft K., mocht hij voor een militaire commissie moeten verschijnen, beduidend minder rechten dan wanneer hij door een reguliere rechtbank wordt berecht. ”Mede doordat de Amerikaanse grondwet daarbij buiten werking wordt gesteld. Ook kan hij voor onbepaalde tijd en zonder proces worden vastgehouden en mag hij geen getuigen horen met betrekking tot het bewijs.”

Lees het hele artikel op Nu.nl